zaterdag 22 mei 2010

Dat maak ik zelf goedkoper......

De prijs van handgemaakt

Op markten, braderieƫn, creatieve beurzen en dergelijke wordt er nogal eens aan verkopers van handgemaakte unieke artikelen gevraagd waarom ze zulke hoge prijzen hanteren.

Immers de grondstoffen zullen niet zo duur zijn, dus waarom is het eindprodukt dan zo veel duurder dan de prijs van de basis materialen?

Ik wil hier graag proberen om uit te leggen waarom je volgens mij de prijs van het basis materiaal niet als uitgangspunt kunt nemen voor de prijs die betaald moet worden voor een uniek artikel wat daarvan met de hand is gemaakt.

Ik maak bijvoorbeeld tassen van gebruikte jute zakken die staan voor bijna 80,00 te koop op Upcycled. Regelmatig hoor ik een opmerking over de prijs van mijn unieke en handgemaakte jute tassen, zoals....


Een jute zak kost € 1,00 dus waarom kost deze tas dan € 80,00?Om die vraag goed te kunnen beantwoorden, moet je gaan kijken wat er allemaal aan vooraf gaat voor een jute zak een mooie tas is geworden en welke kosten zijn daar aan verbonden.

En er zijn veel kosten..... de inkoop van het materiaal kost geld, de verkoop van het eindprodukt kost geld, het maken van het produkt kost geld.

In alle kostensoorten zitten ook nog voor een buitenstaander meestal verborgen kosten.


Inkopen

Het inkopen van de basis materialen gebeurt over het algemeen bij handgemaakte artikelen niet in grote hoeveelheden.

Dat betekent dat er meer betaald moet worden voor naaigaren, ritsen, gespen, ringen, stoffen, versteviging, knopen enzovoort. Maak je 500 tassen op een dag, dan kun je een leuke prijs gaan onderhandelen bij je leveranciers, nu mag je vaak blij zijn dat je slechts 50 stuks hoeft te kopen van iets en geen 1000.

Veel groothandelaren hanteren een minimum bestel bedrag, je kunt dan niet even een paar ritsen gaan halen wanneer die op zijn. Dat betekent dat vooruit plannen noodzakelijk is, anders moet je naar de gewone winkel en betaal je de (meestal duurdere) normale prijs.

Je basis materialen, je grondstoffen, komen niet gratis naar je toe. Je moet ze gaan halen (autokosten, parkeren en tijd) of indien mogelijk laten opsturen (verzendkosten).

Ook moet je er aan denken dat je ruimte moet creƫren om je voorraad op te kunnen slaan. Aan die ruimte kunnen ook weer kosten verbonden zijn. Al is het maar een plastic opbergdoos die je daarvoor aanschaft.

Een andere factor die de prijs van het eindprodukt omhoog duwt is het feit dat je niet 100% van het ingekochte materiaal kunt gebruiken. Je hebt onbruikbare reststukjes, je maakt af en toe een foutje, je materiaal blijkt toch niet die kwaliteit te hebben die je had gedacht en je kunt het niet gebruiken. Allemaal redenen waardoor je maar een deel van wat je inkoopt om kunt zetten in verkoopbare produkten.

In een volgende post wil ik gaan kijken naar de kosten van het daadwerkelijke maken van een uniek handgemaakt produkt, zoals ontwerp, machines, ruimte enz..

3 opmerkingen:

 1. helemaal correct! jammer dat meer mensen dat niet inzien/begrijpen!
  groetjes
  Toetie
  Toetie & Zo
  www.toetie.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mis ik nog het aantal uren in het steken van het maken van een ontwerp, het maken zelf, foto's maken voor op de website. Bij eventuele verzending het goed inpakken, naar het postkantoor, stukje administratie, kosten kamer van koophandel, verzekering, onderhoud weblog :), reservering BTW en inkomstenbelasting, plus een stukje uurloon. Iemand die denkt dat het goedkoper kan, vooral zelf gaan doen. Fijn dat jij in ieder geval echte prijzen vraagt. Ik doe het nog voor weggeefprijzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Toetie Inderdaad, het is heel jammer dat handwerk zo slecht gewaardeerd wordt.

  @Christel Ik ben bezig met een vervolg op dit stukje en wil dan dit soort kosten en uren naar voren halen. Wordt vervolgd dus.....

  BeantwoordenVerwijderen